Kuchnia – jaką płytę grzewczą wybrać?

Kuchnia – jaką płytę grzewczą wybrać?
1 vote, 5.00 avg. rating (89% score)

Płyta grzewcza to nieodłączny element każdej kuchni. Czy stanowiąca jeden element z wolnostojącym piekarnikiem, czy też jako osobny sprzęt AGD, płyta grzewcza jest jednym z najważniejszych punktów funkcjonalnej kuchni.

W dzisiejszych czasach coraz rzadziej stosuje się wolnostojące piece z piekarnikiem i płyta grzewczą. Coraz częściej płyta jest osobnym elementem do zabudowy. Mimo ze takie rozwiązanie jest z reguły droższe, klienci decydują sie na nie z dwóch powodów: po pierwsze – co ważne dla architektów wnętrz – daje to większe pole manewru przy rozmieszczaniu kuchennego AGD, ponieważ pozwala w innym miejscu umieścić piekarnik, a w innym płytę; po drugie – co ważne dla klientów – takie rozwiązanie jest dużo bardziej estetyczne i jest wręcz wymagane w nowoczesnej kuchni.

Płyta grzewcza stanowi jeden z wierzchołków tzw. trójkąta roboczego, którego pozostałymi wierchołkami są lodówka i zlewozmywak – warto na to zwrócić uwagę podczas planowania naszej kuchni. Rozmieszczenie tych trzech sprzętów nabazie trójkąta gwarantuje najbardziej ergonomiczne warunki pracy w kuchni.

Obecnie na rynku występują trzy główne typy płyt grzewczych: gazowe, ceramiczne i indukcyjne. Wszystkie mogą być wyposażone w dodatkowe funkcje – timer, sterowanie własne lub z piekarnika, płyty gazowe dodatkowo w zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu bądź zapalarkę. Najstarsze i z reguły najtańsze są płyty gazowe, które często posiadają dziś bardzo nowoczesny i elegancki design. Ich zasadnicza wadą jest konieczność doprowadzenia gazu do kuchni, co po pierwsze wiąże się z dodatkowym wydatkiem, jeśli przyłącza gazu wcześniej nie posiadaliśmy, oraz z koniecznością zapewnienia dostępu do rur doprowadzających gaz – nie wolno ich zabudowywać, co znacznie utrudnia aranżację wnętrza. Płyty ceramiczne zasilane są prądem elektrycznym (do montażu większości z nich konieczne jest doprowadzenie tzw. siły, nie wystarczy zwykły kabel 220V – warto o tym pamiętać podczas przeprowadzania remontu wnętrza). Są eleganckie i świetnie wpisują się w wystrój każdego wnętrza. Nie wymagają również doprowadzenia gazu, nie generują wolnego ognia, a więc są bezpieczniejsze od płyt gazowych. Mają jednak swoje wady. Płyty ceramiczne cechują się dużą bezwładnością cieplną, tzn. dość długo się nagrzewają i długo oddają ciepło już po zakończeniu gotowania (w nowszych modelach ta wada jest zredukowana – płyty potrafią się nagrzewać wciągu kliku sekund). Dodatkowo, złe użytkowanie (uruchomienie pustej płyty, tzn bez stojącego na niej garnka) może doprowadzić do jej uszkodzenia. Płyta ceramiczna jest również trudniejsza do utzymania w czystości, ponieważ kipiące potrawy (np. mleko) łatwo do niej przywierają.

Najdroższe, ale też najciekawsze są płyty indukcyjne. Mimo iż ich wygląd jest bardzo zbliżony do płyt ceramicznych i choć także są zasilane prądem, działają na zupełnie innej zasadzie. Płyta indukcyjna nagrzewa stojący na niej garnek bez nagrzewania samej płyty – dzięki mechanizmowi indukcji. Dzięki temu płyta taka jest najbezpieczniejsza w użytkowaniu – nie ma ryzyka oparzenia. Płyta indukcyjna zaczyna grzać w momencie włączenia, nie posiada bezwładności cieplnej, dzięki czemu jest oszczędniejsza od ceramicznej. Dodatkowo garnek nie musi pokrywać całej powierzchni pola grzejnego, co jest wymagane w przypadku płyt ceramicznych, a płyta i tak będzie grzała tylko w miejscu styku garnka z jej powierzchnią. Płyty indukcyjne posiadają w zasadzie tylko dwie wady: są najdroższe – choć ostatnio coraz bardziej dostępne – oraz wymagają garnków zbudowanych z ferromagnetyków, a więc nie w każdym garnku uda nam się przygotować posiłek.

Zobacz także starsze wpisy o nieruchomościach on-line:

About author

Related Articles